Zvyšte úroveň svého kolagenu


Kolagen nám pomáhá držet naše tělo pohromadě. Naše kosti vazy, svaly, tohle všechno. Je to protein, který v našem těle funguje jako takové přírodní lepidlo. Jak náš věk ale pokročí, produkuje naše tělo kolagenu méně a méně. To může vést k různým problémům, jako je ztráta pevnosti a pružnosti naší pokožky, tvorba vrásek nebo zeslábnutí kostí. Jak doplnit kolagen? Je několik možností. Samozřejmě jsou to kolagenové doplňky, které jsou dnes velmi populární. Prodávají se v podobě tabletek, rozpustného prášku, kapslí nebo dalších doplňků. Ale kolagen můžeme získat i konzumací nejrůznějších potravin. Které to jsou?

Vývar z kostí

Vývar z masových kostí je tou nejlepší volbou pro doplnění kolagenu. Vyrábí se totiž dušením kostí a pojivových tkání. Kromě kolagenu je ve vývaru mnoho dalších vitamínů a důležitých látek, jako je vápník nebo fosfor. Vývar může být navíc základem pro spoustu dalších polévek a omáček.

vývar

Kuře

Pokud máte rádi kuřecí maso, může být důležitým zdrojem kolagenu. Zvláště, pokud připravujete celé kuře i s kostmi a kůží. Raději tedy zvolte jiné části kuřete než jen čistá kuřecí prsa, protože ty příliš kolagenu neobsahují.

Vaječné bílky

Bílky jsou dobrým a nízkokalorickým zdrojem proteinu. A vysoký obsah prolinu. Prolin je aminokyselina, která je důležitá při tvorbě kolagenu. Přidejte bílky do svého jídelníčku, abyste zvýšili produkci kolagenu vašeho těla.

citrusy

Citrusy

Citrusové ovoce je důležitým zdrojem vitamínu C. A vitamín C je nesmírně důležitý pro syntézu kolagenu. Konzumací citrusů můžete taktéž zvýšit produkci kolagenu. Mezi citrusy s vysokým obsahem vitamínu C řadíme pomeranče, citróny, limetky, mandarinky nebo grapefruity.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce má taktéž vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho, mají vysoký obsah antioxidantů, které chrání naši pokožku před vnějšími vlivy a stárnutím. Vhodným ovocem jsou třeba borůvky, maliny, ostružiny nebo brusinky.