Co je dobré na imunitu? Vitamín C!


Co to ten vitamín C vlastně je? Je to vitamín rozpustný ve vodě, který funguje především jako antioxidant. V našem těle podporuje jeho obranyschopnost, tedy imunitu, tvorbu kolagenu, zdraví srdce a urychluje hojení ran. Pokud nebudete mít dostatek vitamínu C, může se to projevit nejrůznějšími příznaky. Větší náchylností k nemocem, špatným hojením ran, chudokrevností nebo krvácejícími dásněmi.

Co tedy jíst a pít, pokud chceme přijímat vysoký obsah vitamínu C?

Šípky

Kdo by neznal šípky? U nás jsou jedním ze symbolů podzimu. A mají v sobě také spoustu vitamínu C. Jak ale šípky konzumovat? Prodává se například šípkový džem, ale nejlépe uděláte, když si připravíte čaj ze sušených šípků.

chilli papričky

Chilli papričky

Chilli papričky jsou velmi zdravé. Zrychlují metabolismus, mají vliv na zdraví našeho srdce a také – obsahují mnoho vitamínu C. Začněte čerstvé nebo sušené chilli papričky přidávat do svých jídel a tím si zajistěte zvýšený přísun vitamínu.

Žlutá paprika

Papriky jsou výbornou zeleninou obsahující spoustu tělu prospěšných látek. Ale která paprika je nejlepší? Z hlediska obsahu vitamínu C vyhrává paprika žlutá. Pokud vám ale nechutná, vitamín C najdete třeba i v paprice červené.

Meloun cantaloupe

Sladké melounové ovoce, které si našlo své fanoušky především v zahraničí. Ale i u nás je možno tento meloun sehnat. Má silnou chuť, kterou si buď zamilujete, nebo ji budete nenávidět. A samozřejmě má také vysoký obsah vitamínu C.

citróny

Citrony

Citróny jsou jedním z nejznámějších zdrojů vitamínu C. Jsou taky plné antioxidantů, takže vitamínová bomba pro naše zdraví. Citrónová šťáva je navíc dobrá na vysoký krevní tlak a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Liči

Silně aromatické ovoce, které ne každému zachutná. Ale pokud liči milujete, je to jen dobře. Obsahuje totiž kromě vitamínu C také kyselinu chlorogenovou, rutin nebo apigenin.