Chyby při koupi auta, kterým byste se měli vyhnout


Existuje mnoho aspektů a faktorů, které musíte při koupi auta zvážit, abyste se vyhnuli omylům a chybám, které lidé dělají, když si nové auto kupují. Koupě auta přeci jen není koupě chleba, jedná se o koupi, s kterou budete ještě několik dalších let. Pojďme se podívat, jaké chyby lidé nejčastěji dělají a kterým byste se měli vyhnout.

Nedostatečné prozkoumání trhu

Mnoho lidí se rozhodne pro první auto, které vidí a které se jim zalíbí, aniž by pořádně prozkoumali trh nebo provedli srovnání různých modelů a cen. To určitě nedělejte. Věnujte čas tomu, abyste se podívali, co je na trhu, srovnejte si různé modely aut, jejich vlastnosti, ceny a podobně. Také se podívejte na recenze jednotlivých modelů aut.

auto

Financování

Při koupi auta mnoho lidi volí jako financování půjčku nebo leasing, jelikož nemají své vlastní úspory, aby si koupili auto za své. Chybou je, pokud neprozkoumáte nabídky financování a vezmete první nabídku, kterou dostanete. Můžete tak přijít o dost peněz. Před koupi auta si vyzkoušejte leasing kalkulačku.

Ignorování skutečných nákladů

Nezaměřujte se při koupi auta pouze na pořizovací cenu vozu. To je velká chyba. Pokud máte nějaký rozpočet, musíte počítat i s dalšími náklady, které s koupí auta přijdou. To je celková údržba, jako výměna oleje, brzdových destiček a další nezbytné úkony po koupi auta. Stejně tak počítejte s platbou za pojištění, benzín nebo dálniční známku.

auto

Nepověření historie

Kupující si často nezjistí, jakou má kupované ojeté auto historii. Tak se mohou dostat do problémů s ukradnutým autem nebo s vozidlem, které bylo v minulosti vážně bourané. Nechte si vyjet kompletní zprávu i historii vozidla, servisní záznamy a počet předchozích majitelů.

Nepřečtení smlouvy

Koupě auta bez důkladného přečtení smlouvy je velkou chybou. Podmínky prodeje, o kterých nevíte, vás mohou dostat do velkého a nepříjemného překvapení. Vždy si přečtěte smlouvu celou a velmi důkladně. Pokud něčemu nerozumíte, poraďte se s odborníkem.