Nepodceňujte povinnost revize elektroinstalace


Povinnost revize elektroinstalace se vztahuje i na podnikatelské subjekty, tedy na výrobu, sklad, prodej či drobné provozovny, a také na kanceláře. Tyto prostory musí mít bezpodmínečně provedenou revizi z toho důvodu, že se tu pohybují zaměstnanci, partneři či klienti podnikatelů, firem a společností, a je zde velká pravděpodobnost úrazu elektrickým proudem nebo nebezpečí požáru. Povinnost revizí se nevztahuje pouze na domácnosti, kde si každý odpovídá za stav elektroinstalace sám, ovšem revize je i zde alespoň doporučována z prozřetelných, výše uvedených důvodů.

elektrické zásuvky

Jestliže se nyní zaměříme například na kanceláře, zjistíme, že revizní technik tu může objevit celou řadu nesrovnalostí i nebezpečných jevů.

Elektrické spotřebiče – velká část pozornosti směřuje k elektrickým spotřebičům, které jsou součástí vybavení kanceláří, a které nejsou majetkem zaměstnanců, ale majitele firmy. Každý zaměstnanec přistupuje k těmto zařízením po svém, a po nikom nemůžete požadovat, aby byl jemný a citlivý, a aby s nimi zacházel opatrně. Mnoho pracovníků v kancelářích bývá pod tlakem a ve stresu a v takovém rozpoložení mohou třeba i nechtěně zapříčinit vážný problém. Stává se tu, že se někomu propálí přívodní šňůra, někdo ji skřípne mezi nábytek a zdivo a ta se prořízne, někdo to přežene s elektrickým mixérem a spálí vinutí cívek, někomu spotřebič upadne na zem a odlomí se kus krytu, někdo poškodí vypínač atp. A pokud se tomu nevěnuje pozornost, může být takový přístroj zdrojem požáru při zkratu vodičů nebo může přivodit smrtelný úraz.

demontovaná zásuvka

Přívodní a prodlužovací šňůry – pokud revize elektroinstalace neodhalí další nedostatky na elektrických rozvodech, koncových prvcích a svítidlech, může naopak objevit typický jev zejména pro kanceláře, a sice po zemi roztahané prodlužovací šňůry. Některé z nich mohou být poškozené chůzí v obuvi nebo sevřené nábytkem a je zde podobné nebezpečí, jako u šňůr od spotřebičů.