Marketingové strategie pro knihovny


V dnešní digitální době je pro knihovny naprosto zásadní, aby oslovili své potencionální i stávající uživatele. Mnoho lidí totiž ani neví, jaké služby knihovna nabízí. Knihovny nejsou pouze institucí, kde se půjčují knihy. V dnešní době se soustředí zejména na předávání informací všeho druhu, podpory vzdělávání a vytvoření příjemného komunitního prostředí. Ve velkém taky pracují s digitálními zdroji a informacemi.

knihovna

Jaké marketingové služby jsou vhodné k propagaci knihovny?

Sociální média

Sociální média jsou v oblasti marketingu velice mocným nástrojem, nejenom v rámci propagace, ale také v rámci komunikace s uživateli. Knihovny by měli využívat rozličné sociální sítě, aby tím oslovili co možná nejvíce cílových skupin. Facebook, Instagram, Twitter či Tik Tok. Všechny tyto sociální sítě vám mohou pomoci s propagací.

Spolupráce s dalšími organizacemi

Pro knihovny je důležité v rámci marketingu, ale i v rámci plnění svých cílů spolupracovat s dalšími organizacemi, jako jsou kulturní instituce, školy nebo třeba zařízení soustředící se na sociální péči. Mohou se navzájem využívat k propagaci svých vlastních služeb, spolupracovat na akcích pro komunitu nebo se podílet na společných projektech. Tím si mohou navzájem přihrávat své uživatele.

knihovna

Reklamní předměty

Originální dárkové předměty nejsou výsadou jen organizací ze soukromého sektoru. Proč by je nemohli využít i knihovny? Reklamní předměty mohou být poté uživatelům rozdány v rámci propagace, různých soutěží nebo kulturních akcí, a to i těch, které pořádá město či jiná instituce.

Zpětná vazba

V rámci marketingu je zpětná vazba velmi důležitá. Umožní vám zapracovat na svých slabých stránkách a ukáže vám, kde jsou naopak vaše silné stránky. Knihovny by měli pořádat pravidelné průzkumy spokojenosti a nebránit se diskusi s uživateli knihovny, aby lépe pochopili potřeby svých čtenářů.

Nekupujte všechno


Pěstování plodin na zahradách bylo dříve zcela běžné, a každý, kdo měl byť jen malý kousek pozemku, na něm měl alespoň strom s jablky nebo trochu zeleniny. Pěstování domácích plodin je skvělé, protože si můžete vypěstovat co máte rádi, a co je v současné době v obchodech opravdu drahé. Květák stojí mimo sezonu okolo sto korun za kus, během letní sezony pak můžete koupit tuto lahůdku, která se dá zpracovat na mnoho způsobů, za zhruba 40 korun.

polykarbonátový skleník

Doma si toho můžete vypěstovat hodně
Stačí kousek zahrady a můžete se pustit do práce. Vzhledem k tomu jak nekvalitní plodiny nám supermarkety nabízí, a za jak vysoké ceny je prodávají, je opravdu lepší popřemýšlet nad tím, zda nebude lepší využít zahrádku a začít kromě květin pěstovat i zeleninu. Není to tak těžké jak by se mohlo zpočátku zdát, ale chce to trochu trpělivosti a odhodlání do začátku. Jakmile si zvyknete na to že na zahradu musíte téměř denně alespoň na hodinu, abyste něco stihli udělat, už vám to nepřijde tak hrozné. A jakmile sklidíte první vlastní plodiny, budete šťastní. Je to něco jiného, když si vyjdete na zahradu a natrháte si to, co vám vzešlo pod rukama vlastní pílí.

skleník z polykarbonátu

Mnoho lidí pěstuje zeleninu hlavně na záhonech pod širým nebem, nicméně poslední roky jsou velkým hitem skleníky. Ty nejen že urychlují zrání plodin, ale také chrání rostliny před různými škůdci. Do zavřeného skleníku se nedostane žádný slimák, který vám úrodu zničí ještě předtím, než stihne dozrát. Skleníky se ale mohou rozbít především kvůli jejich křehkým skleněným tabulím. Spousta pěstitelů dává přednost jinému materiálu. Skleníky z polykarbonátu https://www.skleniky.eu/eshop/skleniky-z-polykarbonatu vám pomohou vypěstovat co zrovna chcete, a nemusíte se bát, že po bouřce najdete sklo po celé zahradě. Skleník si můžete koupit v různých rozměrech a sami si ho smontujete podle návodu – a nemusíte se toho bát.

Kdo by stál o problémy?


Nebudu se ptát, jestli máte doma zavedenou vodu a kanalizaci. Odpověď by byla totiž poměrně jasná, jednoznačná a předvídatelná. Vodovod má už dneska přece kdekdo, a jestli někdo nemá připojení na kanalizaci, pak je to proto, že má namísto ní septik.

Díky vodovodu a odpadním potrubím máme daleko snadnější život, než jaký bychom vedli bez nich. Ale to neznamená, že je vše dokonalé a že si můžeme jenom pochvalovat. Skutečností totiž je, že někdy není to zmíněné takové, jaké bychom to potřebovali mít, a někdy se to dokonce nějak poškodí a přestane to plnit své úkoly. A co potom? Potom samozřejmě voláme instalatéra. A když je tento dost rychlý a schopný, nemůžeme si moc stěžovat. Protože se sice něco pokazilo, ale dotyčný to dá do pořádku.

foto instalatéra

Když například potřebuje profesi instalatér Praha 4, nemá s tím problém. Tam se sežene i odborná pomoc tohoto druhu v té nejvyšší kvalitě, instalatér, který nezklame. Nebo tedy přesněji instalatérská pohotovost. A stačí tak, aby se tam zkomplikovala situace s vodou, odpady, ale také topením, a pomoc je na zavolání na cestě. A nikdo se tak nemusí obávat, že budou opravy trvat celou věčnost a že se to bude muset nějak provizorně zvládnout, než se to dá všechno zase do pořádku.

foto instalatéra

Lidé ze zmíněné pražské části se mohou spolehnout na to, že k nim vyrazí instalatérská pomoc kdykoliv, ve dne stejně jako v noci. A není to žádná novinka, taková pomoc se tu nabízí už přes pětadvacet let. A to je přece dobrá zpráva pro všechny, kdo jsou v dosahu této firmy, tedy A. K. Servisu, která je nikdy nenechá napospas nelítostnému osudu. A nedopustí, aby lidem tekla voda nebo splašky tam, kde to tito nechtějí, nebo jim to právě nepřitékalo či neodtékalo tak, jak tomu má v optimálním případě být.

Vodovod a odpadní soustavu totiž dnes už k normálnímu životu potřebujeme. A bez instalatérů bychom to neměli.

Málo místa?


Hitem poslední doby je život v minimalismu. I když asi každý tuší co tento pojem obnáší, většina lidí podle této filozofie rozhodně nežije. Spousta lidí má tendence shromažďovat různé věci, a potom mají problém s tím je někam uložit. Zejména lidé je v menších bytech a domech mají nedostatek úložného prostoru. V takovém případě je minimalismus téměř nezbytný. Pokud se nechcete plácat v obrovském množství věcí, budete je muset zredukovat.

nábytek šatna

Málokomu se chce vyhazovat svoje věci. Pokud ale vidíte že žijete spíše v krabicích než ve skříních, nejspíš vám nic jiného nezbude. Každý by měl mít tolik věcí, aby mu spíš nepřekážely a nedělaly problémy. Zkuste se řídit pravidlem, že co například půl roku nepoužijete nebo nevezmete na sebe, to vyřadíte. Věci samozřejmě nemusíte hned vyhazovat ale můžete je prodat nebo někomu darovat.

Nekupujte zbytečně moc věcí aby se vám doma nehromadily. Nepotřebujete 5 souprav na kávu, ani 20 kabátů. Pokud to přeženete s nákupy, velice rychle se stane, že věci nebudete mít kam dát. Všechny vaše skříně, komody a další nábytek takové množství věcí jednoduše nepojmou. Proto pravidelně třiďte, abyste udělali prostor pro nové věci když už si je musíte koupit.

bílý nábytek

Nejlepší je mít dostatečně velký nábytek. To může být samozřejmě hlavně v malých prostorech problém. Nejlepší řešení je pořídit si nábytek na míru. Zejména šatní skříně mohu být vestavěné, čímž využijete dostupný prostor na maximum. Pokud vás zajímá kdo vyrábí kvalitní a cenově dostupné šatní skříně na míru v Praze, obraťte se na nás. Můžete si zkusit skříň sami navrhnout.

Díky našemu online plánovači si můžete zkusit navrhnout vlastní šatní skříň, kterou vám můžeme vyrobit. Na výběr máte z mnoha různých dekorů, můžete si navrhnout skříň podle vlastních rozměrů, a můžete si vybrat i typ dveří nebo vnitřní členění.

Kde si půjčit peníze?


Peněz, jak všichni dobře víme, není vždycky dost. Někdy je těžké si jich dost vydělat, někdy se nám je zase podaří příliš rychle utratit, a pak nás čekají třeba i skutečně neradostné chvilky, kdy už si nemůžeme dovolit skoro nic nebo nic. Protože bez peněz si od nikoho nic nekoupíme. Ne že bychom nechtěli, ale dotyčný prodejce nebo poskytovatel služeb nám zkrátka zadarmo nic nedá.

Bez peněz ale není život peříčko. Bez peněz je naše existence docela smutná. A tak se ve chvílích, kdy nejsme finančně dost dobře zajištění, sháníme po dalším zdroji peněz, přinejmenším po půjčce, se kterou bychom to prozatím zvládli.

cizí peníze

Shánění půjčky ale není nijak jednoduchý úkol. To mi můžete věřit. Finanční ústavy mají spousty nabídek a vlastně by nám rády půjčily, protože za půjčky dostávají poplatky a úroky, ze kterých žjjí, ale současně panuje u finančních ústavů obava, zda dlužníci své peníze vrátí, což se musí dít, aby nakonec nezkrachovaly i finanční ústavy samotné. A tak se nepůjčují peníze nikomu, kdo se dost kvalitně nezaručí za spolehlivé splácení.

Banky by tak jistě rády vyhověly kdejakému žadateli, ale ve svém vlastním zájmu musí požadovat a požadují doložení příjmů žadatelů a nahlížejí jim do registrů dlužníků, aby věděly, co jsou ti žadatelé zač a nakolik je pravděpodobné, že půjčky splatí. A kvůli tomu mají smůlu žadatelé, kteří na tom ve zmíněných ohledech nejsou nejlépe.

německé marky

A nebankovní společnost je naštěstí na žadatele o půjčku hodnější. Což se projevuje tím, že se americká hypotéka bez registru obejde i bez zmíněného kladení nezvládnutelných požadavků. Ale i nebankovní společnost potřebuje dostávat své peníze zpět. A tak se to tu řeší zárukou ve formě zástavy nemovitosti.

Když chce člověk nebankovní hypotéku, musí nabídnout, že nebude-li splácet, odškodní se nebankovní společnost jeho nemovitostí. A díky tomu přijde spousta lidí k penězům snadno. Protože taková záruka se dává snadno. Na rozdíl od prokazování bonity někde v bance.

Existují i půjčky


Bez peněz nestojí lidský život za nic. Bez nich je člověk vydán na milost a nemilost osudu, a je snadné si domyslet, že je osud v takovém případě k lidem dost krutý. Není jim přáno mít to, co by chtěli mít, a dokonce lidé bez peněz nemají ani to, co vysloveně potřebují. A ti, kdo nedokážou uspokojit ani své vlastní potřeby, to mají těžké. A nikdo nechce být dobrovolně na místě někoho takového.

cizí peníze

Ale kde peníze vzít, pokud je my lidé nemáme? A když si je nezvládáme v daném okamžiku vydělat, což by bylo samozřejmě to nejrozumnější řešení? Nabízí se možnost vzít si i půjčku. Ale každý, kdo už to někdy zkusil, ví, že to není rozhodně tak jednoduchý úkol, jak by se snad mohlo na první pohled zdát. Protože půjček se nabízí spousty, ale ve většině případů jde o nabídky, které jsou využitelné pouze u lidí v docela dobré finanční kondici. Zatímco ti, kdo jsou na tom bídně, mívají smůlu, těm se podobné půjčky neposkytnou z obavy, že by je nemuseli splatit.

A tak spousta lidí svou vysněnou půjčku hledá a hledá. A dlouho třeba nemůže najít to pravé, tedy dostupnou, levnou a snad i v jiných ohledech zajímavou nabídku.

cizí peníze

A kde mají hledat ti, kdo jsou na tom finančně neslavně a zřejmě neuspějí se žádostmi o půjčky bankovní? Pro ty je obvykle nejlepším řešením nebankovní americká hypotéka. A to z docela jednoduchého a komukoliv pochopitelného důvodu.

Když chce totiž někdo získat půjčku od banky, musí si dost vydělávat, aby bylo zřejmé, že bude mít z čeho splácet. A také tu musí mít žadatelé čisté registry dlužníků, bez náznaků toho, že už někdy nesplatili to, co měli. Zatímco u nebankovní hypotéky se dá nemovitost do zástavy a s takovou zárukou není problém peníze dostat. Protože kdo dá všanc svůj nemovitý majetek, o který by při nesplácení přišel, myslí to upřímně. A tomu se tu půjčí výhodně i hodně peněz.

Bublinková fólie jak námět na reklamu pro šikovné kutily


V hobby marketech nakoupíte mnoho typů nářadí, pomůcek a materiálu pro výstavbu a renovace domů, bytů a zahrad, a mezi nimi se tam ve stálé nabídce sortimentu objevují malířské potřeby. Kromě malířských barev pro bytový interiér či domovní fasády tu pořídíte štětce, štětky, válečky, špachtle, stěrky, sádru, akrylové tmely a další malířské potřeby. Mezi tím vším se tu objevuje i krycí páska a zakrývací fólie.

bublinková fólie

Fólie na zakrývání nábytku, dveří, oken či podlah je ale velmi tenká, a snadno ji lehkým pohybem rukou protrhnete, anebo se do fólie zamotáte a zakopnete o ni. Mnoho lidí už přišlo na to, že lepší, než fólie pro malíře, je fólie bublinková. Její výhody bychom si tu mohli shrnout do jednoho krátkého bloku:

fólie s nůžkami a lepicí páskou

Je levná – bublinkovou fólii pořídíte za pár korun. Vyplatí se jí mít doma v roli, protože kromě malování ji využijete i pro balení věcí při stěhování, odesílání reklamovaného zboží e-shopům, pro kempování v přírodě nebo pro drobné údržbářské práce jako měkkou podložku na sezení.

Je pevná – fólii s bublinkami jen tak neprotrhnete, je na rozdíl od té malířské velmi pevná a můžete se na ni spolehnout v jakémkoli prostředí a na různých předmětech. Bezpečně zakryje cokoli, včetně svítidel, okenních tabulí a rámů, a můžete jí položit i na podlahu.

Je transparentní bublinkovou fólií 2pack můžete zakrývat i okna nebo svítidla, využijte její průhlednosti k tomu, aby skrze ní mohlo proudit světlo do místnosti.

Fólie na podlaze – jestliže potřebujete odstranit z povrchu stěn a stropu starou barvu, položte bublinkovou fólii na podlahu, přilepte jednotlivé pruhy k sobě lepicí páskou, a můžete začít seškrabovat starou malbu nasucho i z navlhčeného zdiva. Zbytky malby pak necháte na fólii vyschnout, z fólie je setřesete, vysypete do popelnice a fólii pak můžete znovu použít pro podobné účely.

Půjčka se někdy hodí


S penězi jde v životě všechno daleko snáze než bez nich. A je spousta záležitostí, které se bez peněz dokonce ani nedají zvládnout. Někdy my lidé musíme platit, abychom žili tak, jak žít chceme, případně abychom vůbec mohli žít. Z čehož jednoznačně vyplývá skutečnost, že si peníze prostě musíme nějak opatřit.

Nemusím tu jistě popisovat všechny ty způsoby, jimiž se my lidé můžeme k penězům dostat. Je jich víc, takže se teoreticky dostane na kohokoliv z nás. A je jenom na každém z nás, jaký způsob obživy si zvolí.

cizí peníze

Ale to neznamená, že když existují způsoby, jak si přijít k penězům, máme všichni svých peněz dost. Opak je pravdou. Spoustě z nás peníze scházejí. A to někdy občas a někdy skoro neustále. A čím více peníze postrádáme, tím hůř se to v našem životě vyvíjí. A chceme-li nepřízeň osudu zvrátit, nedá se někdy dělat nic jiného, než si někde zažádat o půjčku a doufat, že ji také dost výhodně dostaneme.

Když někdo z nás dostane takovou půjčku, jakou potřebuje a jakou si přeje, má naději na lepší život. Ale takové štěstí nemá každý. Jsou i lidé, kteří o půjčky sice v bankách žádají, ale jsou odmítáni. Protože nejsou schopni přesvědčit o tom, že všechno půjčené také splatí. A to vypadá beznadějně.

cizí peníze

Ale naděje umírá poslední. A když tak lidem nevyhoví v bance, proč nezkusit i nebankovní společnost? Třeba pomůže dejme tomu nebankovní hypotéka bez registru.

A věřte tomu nebo ne, tato hypotéka skutečně mnoha lidem pomůže. Tedy přesněji pomůže těm, kdo za její splácení mohou ručit nemovitostí. A právě to je více než vhodná alternativa pro ty, kdo nemají velké příjmy a čisté registry dlužníků, takže by u jiných půjček těžko obstáli. Ti se dočkají dočasného poskytnutí právě tady a s velkou pravděpodobností nikde jinde. A když je tomu tak, bylo by hloupé takovou jedinečnou šanci nevyužít, nemyslíte?

Kamery domů


Pokud máte nějaké obavy, že třeba si myslíte, že k vám chodí nějaký zloděj anebo chcete jít do zabezpečení, tak samozřejmě vám pomohou nějaké kamery. Venkovní kamery. Samozřejmě, že také můžete mít vnitřní kamery. Já sama jsem si řekla, že když bydlíme v Brně, tak, že bychom si také mohli dát nějaké zabezpečovací systémy. Ne kvůli tomu, že v Brně je nebezpečí. Ale je vždycky nejlepší, když máte něco pojištěného a to také, že budete mít někde kamery. Kameru jsme si dali ke garáži a také ke vchodu na zahradu a ke vchodu domu. Bezpečnostní systémy z Brna jsou opravdu kvalitní a jsou na špičkové úrovni.

Máte doma kamery?

Pokud i vy uvažujete o zabezpečení systémů z Brna, tak se zkuste podívat na webové stránky zabezpecenimohlis.cz. Tady najdete různé informace, co je to zabezpečení systémem z Brna anebo jak na bezpečnostní systém. Je to opravdu kvalitní. Dokonce jsem se už dočetla, že tyto bezpečnostní kamery a další bezpečnostní systémy už zadržely několik pachatelů, několik zlodějů. Ne, že by tedy přímo osobně fyzicky zadržely, ale už byly na kameře, takže potom policie jenom šla a lehce je vyhledala.

Zabezpečení je důležité.

Pokud máte doma něco vzácného anebo cenného anebo máte jednoduše strach z nějakého neštěstí a nebo že vás někdo vykrade, tak samozřejmě si můžete dát tyto kamery, které jsou velice výhodné a kvalitní a opravdu vám uspokojí vaše potřeby. Potom budete mít klid na duši. Já jsem si jsem si řekla, že dříve, když jsme ještě bydleli v Praze, tak jsme tam také měli zabezpečovací systémy. Měli jsme tam kvalitní kamery a musím říct, že dvakrát se nám platili, protože dvakrát nás vykradli, ale vždycky policie zloděje vypátrala. Pokud stále stále váháte, tak se nebojte a vyzkoušejte také bezpečnostní systémy z Brna jsou opravdu kvalitní a mnoho lidí si je jenom chválí. Já si kamery také nemohu vynachválit.

Nedaří se vám pěstování?


Umíte si představit svůj domov bez květin?
V mnoha domácnostech je možné najít květiny v květináčích. Některé druhy dokonce dokážou čistit vzduch, takže je ideální v ložnici mít třeba tchýnin jazyk, který nevyžaduje ani příliš péče. Někteří lidé ale pěstování rostlých květin vzdali, protože se jim dlouhodobě nedaří. Každá květina je jiná a každá má zcela jiné nároky na pěstování. Některé květiny vyžadují hodně vody, některé zase méně. Bez čeho se ale žádné květiny neobejdou? Bez světla.

umělé slunečnice

I když existují květiny, které milují spíše rozptýlené světlo, jsou i květiny, kterým nebude vadit letnění na terase. Mějte ale na paměti že většině květin se nebude líbit pobyt na horkém pálivém slunci, a proto je raději dávejte třeba pod pergolu. Spálené listy se většinou nedají zachránit, tak se tomuto problému raději vyhněte správným výběrem místa.

I když mají některé druhy raději méně světla, rozhodně vám žádná květina nevydrží někde, kde světlo není. Mnoho lidí by chtělo mít květiny například v koupelně nebo na toaletě, zkrátka v každém zákoutí domácnosti, ale mnoho lidí v takových místech denní světlo nemá. Proto není v žádném případě dobré květiny dávat někam, kde denní světlo není. Mnohem lepší je si do takových míst pořídit spíše umělé květiny, které mohou vypadat stejně dobře jako ty živé.

umělé narcisy

Realistické umělé květiny se prodávají nejen v květináčích, ale i jako jednotlivé květiny s květy. Ty jsou ideální třeba do vázy nebo k výrobě různých dekorací. Právě tento typ květin si získává stále vyšší popularitu, protože nezvadnou a vydrží právě i tam, kde by živá květina přežila jen pár týdnů. Umělé květiny jsou ideální dekorace na hřbitov, kde je většinou těžké pěstovat živé květiny. Také se hodí do svatebních kytic spolu se stabilizovanými květinami, protože takovou kytici si nevěsta může schovat na památku.